Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται φάρμακα τα οποία συνήθως αντενδείκνυνται κατά την περίοδο της γαλουχίας, καθώς και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στο βρέφος. Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τον εξειδικευμένο οδηγό φαρμάκων «Medication and Mothers’ Milk 2012» του Thomas W.Hale.
Κατάλογος συνηθέστερα αντενδεικνυόμενων φαρμάκων κατά τη γαλουχία και πιθανοί κίνδυνοι για το βρέφος
Αμιωδαρόνη
Σχετική Βρεφική Δόση 4-6% της μητρικής δόσης. Πιθανή συσσώρευση του φαρμάκου εξαιτίας μεγάλου χρόνου ημιζωής. Ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό και στο θυρεοειδή αδένα. Επιτρέπεται η χρήση της για βραχύ χρονικό διάστημα.
Αντινεοπλασματικοί παράγοντες
Ισχυρά τοξικοί παράγοντες. Να αποφευχθεί η έκθεση. Καταστολή μυελού των οστών, πιθανή βλάβη των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου. Να γίνεται άντληση και απόρριψη του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Χλωραμφαινικόλη
Σχετική Βρεφική Δόση 2% της μητρικής δόσης. Απλαστική αναιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις.
Εργοταμίνη
Συμπτώματα εργοτισμού (εμετός και διάρροια). Πιθανή η αναστολή έκκρισης της προλακτίνης.
Άλατα χρυσού
Σχετική Βρεφική Δόση από 1 έως 7% της μητρικής δόσης. Πιθανή συσσώρευση των φαρμάκων εξαιτίας μεγάλου χρόνου ημιζωής. Πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας, δερματίτιδας, νεφροτοξικότητας και αιματολογικών παθήσεων.
Φαινινδιόνη
Σχετική Βρεφική Δόση περίπου στο 18% της μητρικής δόσης. Πιθανότητα εμφάνισης ανωμαλιών στην πήξη του αίματος.
Ραδιοφαρμακευτικά
Συνίσταται (όχι πάντα) η προσωρινή διακοπή του θηλασμού για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Να γίνεται άντληση και απόρριψη του μητρικού γάλακτος για το χρονικό διάστημα ραδιενεργού δράσης του φαρμάκου.
Ρετινοειδή
Η ποσότητα που πιθανόν εκκρίνεται στο μητρικό γάλα είναι σημαντική, εξαιτίας της αυξημένης λιποφιλίας του μορίου τους. Αντενδείκνυνται εξαιτίας του πλήθους των ανεπιθύμητων ενεργειών σε ενήλικες και της μεταλλαξιογόνου και καρκινογόνου δράσης σε ζώα.
Τετρακυκλίνες (χρόνια χρήση)
Η χρήση των τετρακυκλίνων για βραχύ χρονικό διάστημα (μέχρι 3 εβδομάδες) είναι συμβατή με το θηλασμό. Η χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει χρωματισμό οδόντων και αλλαγές στο ρυθμό οστικής ανάπτυξης.
Ψευδοεφεδρίνη
Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να καταστείλει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή μητρικού γάλακτος, ακόμη και αρκετό καιρό μετά την εγκατάσταση της γαλουχίας.