Διατροφικά συστατικά

Σε όλα τα μέρη του κόσμου και σε όλες τις ιστορικές περιόδους, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν διάφορα διατροφικά συστατικά προκειμένου να επάγουν τη γαλουχία. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά, ωστόσο η παραδοσιακή χρήση τους υποδηλώνει ασφάλεια και πιθανά κάποιου βαθμού αποτελεσματικότητα.

Τα σημαντικότερα διατροφικά συστατικά που ενίοτε έχει χρησιμοποιηθεί ως γαλακταγωγά είναι τα εξής:


Μαγιά μπύρας (Brewer’s yeast)

  • Πρόκειται για ζυμομύκητα

  • Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν τη γαλακταγωγό δράση του.


Μπύρα χωρίς αλκοόλ

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας πολυσακχαρίτης μακράς αλυσίδας που ανήκει στις β-γλυκάνες και προκύπτει κατά τη διαδικασία βυνοποίησης του κριθαριού επάγει την παραγωγή της προλακτίνης. (Koletzko B, Lehner F. Beer and Breastfeeding. Adv Exp Med Biol.2000; 478: 23)

  • Η κατανάλωση μπύρας με αλκοόλ οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος από το θηλάζων βρέφος. (Mennella JA, Beauchamp GK. Beer, breast feeding, and folklore. Dev Psychobiol. 1993 Dec;26(8):459-66.)