Όσο ο ρόλος του φαρμακοποιού εξελίσσεται και εστιάζεται περισσότερο στην φροντίδα του ασθενή, τόσο θα γίνεται επιτακτικότερη:
- Η αλλαγή του περιεχομένου των πανεπιστημιακών σπουδών της φαρμακευτικής και των εφαρμοζόμενων παιδαγωγικών μεθόδων.
- Η δημιουργία ενός μηχανισμού μέσα από τον οποίο ο φαρμακοποιός μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές θα μπορεί να συνεχίζει να εμπλουτίζει και να επικαιροποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες του και εν τέλει την ίδια την πρακτική του.
Τα δύο αυτά στοιχεία θα καταστήσουν τους φαρμακοποιούς ικανούς να προσαρμόζονται στις ανάγκες των ασθενών και να συνεχίζουν με επάρκεια να ασκούν το λειτούργημα τους.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση Πέραν της ανάγκης μέσα από τις πανεπιστημιακές σπουδές της φαρμακευτικής ο «εκκολαπτόμενος» φαρμακοποιός να αφομοιώσει γνώσεις και να αναπτύξει δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να καλύψει τις ανερχόμενες φαρμακοθεραπευτικές ανάγκες του ασθενή, θα πρέπει ταυτόχρονα να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει την υγειονομική πλευρά της επαγγελματικής του ταυτότητας μέσα από την τριβή του με ζητήματα που άπτονται της προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας. Ένα εξ αυτών των θεμάτων είναι και ο μητρικός θηλασμός στο βαθμό που τα χαμηλά ποσοστά του στη χώρα μας αποτελούν μείζων πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη (Σ.Ε.Α.) «Είναι η ευθύνη του κάθε φαρμακοποιού για συστηματική διατήρηση, ανάπτυξη και διεύρυνση των γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών, προς διασφάλιση της διαρκούς επαγγελματικής του επάρκειας κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του».
Ορισμός της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας για την Σ.Ε.Α.

Η Σ.Ε.Α. είναι μια κυκλική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία δια βίου μάθησης και εστιάζει στις εξατομικευμένες ανάγκες του φαρμακοποιού ζητώντας του να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη, για την ανίχνευση των αναγκών που έχει σε επίπεδο γνώσεων και πρακτικής, για την εύρεση των δράσεων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, για την εφαρμογή των γνώσεων στην καθημερινή πράξη και για την μετέπειτα αξιολόγηση τους.
Είναι ηθική υποχρέωση του φαρμακοποιού να διατηρεί την ικανότητα του να ανταποκρίνεται επαρκώς στις παρούσες και μελλοντικές αρμοδιότητες του. Μετά την απόκτηση του πτυχίου η Σ.Ε.Α. είναι η μόνη εγγύηση ότι μπορεί αυτό να το επιτύχει και άρα η μόνη εγγύηση για την βέλτιστη ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης.
Στην περίπτωση του θηλασμού είναι ευθύνη του φαρμακοποιού να καλύψει τα κενά που έχει στο πεδίο των κλινικών γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με το θηλασμό και την χρήση φαρμάκων και να τα επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.