Γάλατα αγελαδινής προέλευση στα οποία:
- Έχουν τροποποιηθεί τα τριγλυκερίδια για να σχηματιστεί παλμιτικό οξύ σε θέση β. Επομένως η παγκρεατική λιπάση που δρα κατά προτίμηση στην θέση άλφα δεν μπορεί να τα υδρολύσει και να παράγει ελεύθερα λιπαρά οξέα που θα σχημάτιζαν αδιάλυτα άλατα με το ασβέστιο και θα ενσωματώνονταν στα κόπρανα καθιστώντας τα πιο σκληρά. (Στο μητρικό γάλα το 70% των λιπαρών οξέων είναι θέσης βήτα. Η παγκρεατική λιπάση δεν τα υδρολύει, επομένως το λιπαρό οξύ παραμένει συνδεδεμένο με την γλυκερόλη και απορροφάται εύκολα με τα χολικά οξέα. Τα κόπρανα των βρεφών που θηλάζουν είναι πιο μαλακά και αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία αδιάλυτων αλάτων του ασβεστίου).
- Σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου (δρα υπακτικά).
- Σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δρουν πρεβιοτικά και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο με αποτέλεσμα να αυξάνει ο όγκος, αλλά και η γλοιότητα των κοπράνων.
Σκοπός των γαλάτων αυτών είναι:
- να αυξήσουν την γλοιότητα των κοπράνων
- να μειώσουν την δυσκολία αφόδευσης
- να αυξήσουν την συχνότητα των κενώσεων
Ενδείκνυνται:
- Σε βρέφη που εμφανίζουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας
Δεδομένου ότι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι σχετικός, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα των κενώσεων, η σύσταση των κοπράνων, αλλά και η δυσκολία αφόδευσης, θα πρέπει προτού γίνει αλλαγή του επεξεργασμένου γάλακτος που λαμβάνει το βρέφος, να καθοριστεί εάν πράγματι υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, με βάση την πληροφόρηση που παρέχει η μητέρα.
Σε κάθε περίπτωση εάν το μη θηλάζον βρέφος κάνει λιγότερες από τρείς αφοδεύσεις ανά εβδομάδα, τα κόπρανα είναι σκληρά ή / και η αφόδευση είναι επίπονη, είναι λογικό να δοκιμαστεί γάλα αυτής της κατηγορίας.