Γάλατα αγελαδινής προέλευσης στα οποία:
- Είτε οι περιεχόμενες πρωτεΐνες έχουν υποστεί μερική υδρόλυση.
- Είτε μέρος της λακτόζης έχει αντικατασταθεί με μαλτοδεξτρίνη. (Προκειμένου να μειωθεί η περίσσεια αερίων που παράγονται από τη ζύμωση της λακτόζης).
- Είτε έχουν προστεθεί ολιγοσακχαρίτες με πρεβιοτική δράση.
- Είτε έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β – παλμιτικό οξύ
Σκοπός των γαλάτων αυτών είναι:
- Να εξουδετερώσουν τους παράγοντες εκείνους που υποτίθεται ότι προκαλούν τους κολικούς του βρέφους.
Ενδείκνυνται:
- Σε βρέφη που εμφανίζουν κολικούς.
Οι παραπάνω τροποποιήσεις στην σύσταση του γάλακτος ώστε να επιτευχθεί η δράση έναντι των κολικών έχουν μια θεωρητική βάση. Ωστόσο δεν υπάρχουν έως σήμερα μελέτες που να τεκμηριώνουν το θεραπευτικό όφελος από τη χρήση τους, μιας και η πλειοψηφία των μελετών που έχουν διεξαχθεί δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν ένα οριστικό συμπέρασμα.